Rólunk

Tíz magyar Playbor

Somodi Sándor - Csongrádi borvidék

írta: Tompa Imre

Playboy magazin - 2000. október

Letölt

Somodi az Alföld szerelmese, a megmaradt Magyarország úgy szép, ahogy van, rajtunk múlik, hogy felismerjük-e szépségét, és hogy mit tudunk egy tájból kihozni -mondja ars poeticaszerűen. Az Alföldet változatos geológiai és klimatikus mozaiknak látja, bár elismeri, hogy egy vulkán déli lejtője jobb ökológiai feltételeket biztosít a szőlőnek, mint az alföldi homok, a nehezen kiszámítható és változatos időjárás.

Az alföldi borokat hajlamosak lebecsülni, pedig Somodi 1994-es chardonnay-je, melynek analitikai értékei a hegyvidéki borok szintjén mozogtak, igazi nagy bor. Ezt a kerek, elegáns, csontszáraz bort három évig ászkolták, azaz érlelték fahordóban, az értő honi és külhoni kóstolók szerint szinte sauternes-i ízeket idézett (a sauternes-i szőlőket ugyanaz a nemespenész, a botrytis támadja meg, mint a tokajiakat. Szalmasárga, dió- és mézízű boraik így a tokaji aszúhoz hasonlatosak). Somodi úgy tartja, hogy a különféle borászati irányzatok, stílusok és technológiák megférnek egymás mellett, virágozzék száz virág, felesleges egymást kritizálni.

Az ásotthalmi mester 1999-es rajnai rizlingjét ajánlja jó szívvel. A reduktív, azaz levegőtől elzárva erjesztett zöldessárga bor tartalmas, magas alkoholtartalmú, alföldi bor létére szép savakkal rendelkező, harmonikus kompozíció, hosszú lecsengéssel, idén Ópusztaszeren aranyérmet és különdíjat nyert, mint a legszebb fehér bor. Somodi leginkább afféle visszafogott értékvilágú ételekhez: halakhoz, fehér húsokhoz, nem nagyon fűszeres mártásokhoz, nem túl erős sajtokhoz ajánlja amúgy generalista, azaz szinte mindenhez jól illeszkedő borát.

← előző oldal