Borkészítésről

Cégről Pannon Bormíves Céh logo

SOMODI BORGAZDASÁG a naturális borok pincéje

Ma számos borkészítési mód közül választhat a borász, amikor saját egyéniségét, stílusát akarja kifejezni. Az útkeresésben azonban érdemes figyelni azok tapasztalataira, eredményeire, akik sokat tettek azért, hogy jobban ismerjük és megértsük a bort.

A bor lényegét megfogalmazni és azt a borban kifejezni, megmutatni, szép szakmai feladat. Számunkra a természethű borok készítése nem alternatíva, hanem az egyetlen követhető módszer. A borász számára jó kiindulási pont lehet az az időtálló pasteur-i gondolat, miszerint: a bor a világ legegészségesebb itala.

Annak, hogy ilyen bor kerüljön a poharunkba, komoly feltételrendszere van. Mindenekelőtt az adott földrajzi táj, a szőlőfajta, a művelési mód, a szüret időpontjának a meghatározása. De nagy jelentőséggel bírnak az évjáratok, az alkalmazott szőlőfeldolgozási és borászati technológiák, műveletek. Ez még nem minden, mert a sor végén ott van maga az ember, aki emberi-szakmai tisztességével minden ősszel megpróbálja újragondolni és összegezni mindazt, amit saját és elődei tapasztalatából leszűrhet.

Egy tudós kollégám szerint, a hagyományt nemcsak ápolnunk, de teremtenünk is kell.